Kaip atpažinti spamą arba šiukšlinius komentarus

Žodis „spamas“ kilo nuo „SPAM“ firmos pavadinimo: šioji ilgai savo produktus reklamavo įvairiose TV laidose, kol iš jų neišsityčiojo Monty Python (nors net ir po to reklamuotis nenustojo). Nuo tada įkyri ir užveikianti reklama gavo pavadinimą – „spam“.

Vėliau, atsiradus internetui, spamas ėmė plisti elektroniniais laiškais, dažniausiai siūlančiais pasižiūrėti pornografinių nuotraukų, pasididinti kokius nors organus, nusipirkti viagros ir taip toliau. O dar vėliau, atsiradus tinklaraščiams, panašus spamas ėmė plisti ir įvairių tinklapių komentaruose.

Šiuolaikiniai spamo botai (programos, kurios automatiškai rašo komentarus) yra sudėtingi ir gerai padaryti. Jie sugeba automatiškai generuoti skirtingus tekstus, todėl dažnai būna, kad komentarai nepasikartoja. Kai kurie modernesni botai sugeba netgi atpažinti, kuo vardu straipsnio autorius, pacituoti kažką iš straipsnio ir dėl to jų komentarai atrodo išvis įtikinamai. Visa laimė, tokie botai kol kas nesugeba įveikti lietuvių kalbos. Tačiau Lietuvoje spameriai irgi auga, tad vis dažniau galima pamatyti ir šiukšlių, reklamuojančių lietuviškus puslapius.

Kadangi visi spameriai stengiasi apgauti tinklaraščių savininkus, jų komentarai būna panašūs į tikrus, todėl patirties dar negavusiems tinklaraščių autoriams svarbu įsidėmėti kelis esminius požymius arba taisykles, pagal kurias galima spamą atpažinti.

9 spamo atpažinimo taisyklės

  1. Būkite įtarūs. Pasaulyje kokie 99 procentai komentarų yra spamas. Todėl pirmiausiai galvokite apie tai, kad bet kuris komentaras yra spamas, o jį parašiusiam galioja kaltumo prezumpcija. Komentatorius, rašantis prasmingą tekstą, turi sugebėti parodyti, kad jis nėra spameris.
  2. Jei rašote lietuviškai, o komentaras yra parašytas angliškai, lenkiškai, rusiškai, vokiškai ar dar kokia kita kalba – tai praktiškai šimtaprocentinis spamas. Užsieniečiai neskaito lietuviškų puslapių, o jau juo labiau – nekomentuoja juose.
  3. Jei komentare yra nuoroda į neaiškios paskirties ar komercinį puslapį – tai greičiausiai spamas. Dauguma įprastų komentatorių niekaip nesisieja su visokiomis interneto parduotuvėmis. Aišku, čia gali būti išimčių, tačiau jos labai retos.
  4. Jei komentaras yra bekontekstis ir tiktų bet kokiam bet kokio autoriaus tekstui, labai tikėtina, kad jis yra spamas. Be abejonės, jei tas komentatorius rašė prasmingų komentarų anksčiau – gal tai ir ne spamas, tačiau tipinis spamo komentaras atrodo maždaug taip: „gražus puslapis, ačiū už straipsnį„. Arba taip: „ne su viskuo sutinku, bet jūsų nuomonė įdomi„. Arba taip: „Perskaičiau, pasidalinsiu nuoroda į šį straipsnį su draugais„. Tokie komentarai tinka visur. Tai yra tipiškas spamas.
  5. Nekreipkite dėmesio į tai, kad jūsų tinklaraštį koks nors botas giria: jam svarbu tik įdėti nuorodą. Jei jus kažkas perdėtai giria – tikėtina, kad tai gali būti spamas. Visame pasaulyje žmonės retai rašo pagiriamuosius komentarus: jei jie sutinka su teksto mintimi, jie tiesiog tyli.
  6. Nekreipkite dėmesio, kad iš pirmo žvilgsnio komentaras atrodo prasmingas. Kai kurie spamo komentarai būna rašomi pagal temas, tad gali būti, kad spamo botas parašys jums „gera nuotrauka, pasiilgau atostogų“ prie jūsų atostogų nuotraukos. Spameriams didelis išlošimas net ir vienas iš 1000 sėkmingų komentarų, tad jie kartais rašo ir kontekstinius komentarus, kurie daugumoje vietų netiktų, tikėdamiesi, kad kažkur pataikys bent retkarčiais.
  7. Lietuviški komentarai rečiau būna spaminiai, tačiau naujesni botai neretai ima rašyti ir lietuvių kalba, tekstų prisirankiodami iš kitų interneto puslapių, iš Google Translate ir pan.. Negana to, čia kartais padirbėja ir Indijos darbštuoliai, mielai rašantys komentarus jiems nesuprantamomis kalbomis, tačiau sugebantys naudotis Google vertėju. Taigi, jei komentaras parašytas lietuviškai, tačiau su klaidomis, pradingusiomis lietuviškomis raidėmis arba išvis nelabai suprantamas – tikėtina, kad tai irgi spamas.
  8. Kai kurie gudresni spamo botai pirmus kartus netgi nededa nuorodų į niekur. Jų tikslas – kad jūs vieną kartą patvirtintumėte jų komentarą, o kitus kartus jis jau bus patvirtinamas automatiškai, todėl spamas praeis. Tai, kad komentare nėra jokios nuorodos – tai dar ne garantija, kad jį parašė ne spameris.
  9. Net jei komentaras yra prasmingas, kontekstualus ir taip toliau, jis irgi gali būti spamas. Spamą kartais rašinėja net ir tikri gyvi žmonės. Kartais tai būna tiesiog uždarbis studentams bei moksleiviams.

Kaip apsisaugoti nuo spamo?

Šimtaprocentinės apsaugos nėra nei Popo.lt, nei kokioje nors kitoje tinklaraščių sistemoje. Jei leidžiate komentuoti žmonėms, tai gali pakomentuoti ir žmonės, kurie skleidžia spamą. Jei gali pakomentuoti žmonės, tai gali pakomentuoti ir robotai. Taigi, spamo išnaikinti neįmanoma. Bet nepaisant to, yra priemonės kovai, tad jas truputį panagrinėsim. Mes tikim, kad jos pravers ne tik Popo.lt tinklaraščių savininkams, bet ir kitiems, kas tik naudoja WordPress blogus (taip, PoPo.lt irgi yra WordPress pagrindu sukurta sistema). Žemiau pavardintus įskiepius galima įsijungti PoPo.lt sistemoje, o jei turite atskirą blogą, juos gal būt verta susiinstaliuoti.

WordPress sistemoje populiariausia priemone nuo spamo yra tapęs Akismet pluginas. Šis pagal kažkokius nežinomus algoritmus kaupia spamo statistikas, analizuoja komentarus ir paskui pats nusprendžia, ar komentaras yra spamas, ar ne. Tačiau jis geriau padeda nuo užsieninių spamerių, tačiau ne nuo lietuviškų. Akismet turi įvairių trūkumų: jei norite jį naudoti, jums reikia gauti specialų kodą (API key), be to Akismet gali neveikti, jei sutriks ryšys tarp Lietuvos ir užsienio ar kils dar kokios nors bėdos.

Lietuviškus spamerius Akismet dažnai praleidžia, o dar blogiau, kad maždaug pusę (skaičius varijuoja) prasmingų lietuviškų komentarų klaidingai pažymi, kaip spamą. Dėl to jį naudojantys žmonės turi problemų. Bėdas padeda išspręsti kartu su Akismet įjungtas „Conditional Captcha“ pluginas (įskiepis), kuris apriboja Akismet siautėjimą.

Contitional Captcha suveikia tada, jei suveikia Akismet. Tačiau Conditional Captcha neleidžia Akismet permesti komentaro į spamo katalogą, o perklausia rašančiojo, ar jis tikrai žmogus. Patikrinimui užduodamas koks nors klausimas. Jei komentarą rašo žmogus, jis į klausimą sugeba atsakyti, o jei botas – neįstengia. Taip atsisijoja daugelis spamo komentarų, tačiau komentatoriams būna kiek kebliau.

Paprastesnis būdas yra panaudoti SI Captcha įskiepį. Jis paprastesnis, ne toks patikimas, tačiau nuo spamerių apsaugo sąlyginai neblogai. Lankytojams, tiesa, šis įskiepis sukelia nepatogumų, nes reikia rankomis įvesti paveiksliuke pavaizduotą simbolių seką.

Dar vienas pluginas – tai NoSpamNX, kuris atpažįsta daugumą spamo botų pagal tai, kad jie perduoda duomenis, kokių neperduotų žmonės. Dažniausiai tai veikia patikimai, tačiau jei patys nuspręsite naudoti, būtinai susitikrinkite, ar kartais NoSpamNX neblokuoja išvis visų komentatorių. Taip gali būti, naudojant kai kurias WordPress temas, su kuriomis šis pluginas nesusikalba. Neveikimo atveju arba galima išjungti NoSpamNX, arba pabandyti pakeisti WordPress temą.

Jei NoSpamNX veikia gerai, tada neužmirškite ir dar vieno jo privalumo: jis gali naudoti centrinį ir atnaujinamą įtartinų žodžių sąrašą, kuris leidžia atpažinti spamerius. Įveskite to sąrašo URL (adresą, kurį matote naršyklėje) į plugino konfugūraciją ir spamo gaudymo efektyvumas padidės keleriopai.

Blogų žodžių sąrašas yra čia: http://popo.lt/blacklist-words.txt

Tiesa, šio sąrašo neverta matyt naudoti tiems, kas rašo angliškai. Jis yra kuriamas taip, kad pagal jame esančius žodžius būtų itin gerai atpažįstami angliški spamo pranešimai, tačiau nebūtų reaguojama į lietuviškus. Bet jei jūs rašote angliškai, gali būti, kad bus neteisingai palaikyti spamu ir tie komentarai, kuriuos angliškai parašė tikri žmonės.

Galų gale, neužmirškite ir paprasčiausių WordPress nustatymų: pažymėkite varnelę, kad prieš įdedant komentarą, komentaro autorius turi būti parašęs patvirtintą komentarą. Taip pat nurodykite, kad būtų sulaikomi visi komentarai, jei juose yra 1 nuoroda (pagal nutylėjimą yra nurodomos 2, tačiau dabartiniai spameriai pasitenkina viena). Taip užsitikrinsite, kad jūsų tinklaraštyje spaminiai komentarai nesiras savaime, o nuolatiniai komentatoriai galės rašyti savo pastabas patogiai.

Pasidalinkite mūsų straipsniu...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+